Workshopy pojaté jako společné vaření jídel, která jsou v různých kulturách podobná, třebaže se jinak jmenují.
Vaření bude doprovázet i představení jednotlivých kuchyní, stravovacích zvyklostí, kulturních
specifik, případně proměna stravování po příchodu do Česka, diskuse o rodinných stravovacích
zvláštnostech, ale i o starostech, které život přináší atd. Zveřejníme i recepty na jednotlivá jídla.

22/8
17:00–20:00 Vesna na talíři 
Naučte se vařit podobná jídla z různých kuchyní – pierogy: Jacek Slewczuk (PL), romský pišot: Jana Fedáková (CZ), varenyky: Svitlana Fedorenko (UA)

Recepty
PIŠOT PODLE JANY FEDÁKOVÉ
Z 1 kg polohrubé mouky, studené vody a soli vytvoříme hladké, pevné a pružné těsto, které hned zpracujeme. vyválíme tenký plát, z něj vykrajujeme kolečka, do nich hned vkládáme náplň. 
Vytvořené taštičky vkládáme do vroucí osolené vody, jakmile vyplavou, jsou hotové. 
V míse smícháme tavený sýr se zakysanou smetanou, osmaženou cibulkou a pažitkou, ve směsi obalíme uvařený pišot. 
Můžeme dozdobit osmaženou, na drobné kousky nakrájenou slaninou a pažitkou. 
Náplň z brambor a taveného sýra
Horké uvařené brambory rozmačkáme na kaši, do ní přidáme nadrobno nakrájenou syrovou cibuli, smetanový tavený sýr, sůl a pepř. 

PIEROGY PODLE JACKA SLEWCZUKA
1 kg hladké mouky smícháme se 4 vejci, 100 g másla, zalijeme ½ l vařící vody, přidáme sůl a opatrně vypracujeme hladké a pružné těsto, které necháme půl hodiny odpočinout pod fólií nebo utěrkou při pokojové teplotě. 
Potom vyválíme plát, z něj vykrajujeme kolečka, která plníme náplní. 
Vkládáme do vroucí vody, vaříme, dokud nevyplavou. 
Náplň z brambor a tvarohu
Uvařené vystydlé brambory rozmačkáme na kaši smícháme v poměru 2 :1 s tučným tvarohem, vmícháme vystydlou cibuli, kterou jsme předtím na jemno pokrájeli a pomalu podusili na másle. Přidáme sůl a hodně pepře. 
Náplň z kysaného zelí a hub
Na másle pomalu podusíme tři najemno nakrájené velké cibule, přidáme 0,5 kg nahrubo nakrájených žampionů a balíček nakrájeného kysaného zelí. 

VARENYKY PODLE SVITLANY FEDORENKO
1 kg hladké mouky smícháme s vajíčkem, solí a horkou vodou, vypracujeme hladké a pružné těsto, které necháme při pokojové teplotě odpočinou nejméně 15 minut. 
Z těsta vytvoříme dlouhý válec, který nakrájíme na dílky. Ty pak rozválíme do tvaru kolečka asi 8-10 cm, na ně klademe náplň.
Naplněné varenyky vkládáme do vroucí vody, trochu je zamícháme, aby se nepřilepily. Počkáme, až vyplavou, poté vaříme 2-3 minuty. Varenyky vkládáme do mísy se lžící másla, při podávání můžeme přidat kysanou smetanu. 
Náplň houbová
3 velké, nadrobno nakrájené cibule podusíme na másle, přidáme nakrájené žampiony, osolíme, opepříme. Smícháme s uvařenými a rozšťouchanými bramborami. 
Náplň z čerstvého zelí
Bílé zelí nakrájíme na drobné nudličky a pomalu dusíme hodinu (klidně i tři hodiny). Přidáme rajčatový protlak, sůl, pepř, opět podusíme a necháme vychladnout.  

Tipy našich kuchařek a kuchařů
Když nám zbudou vařené brambory (i s tvarohem nebo taveným sýrem), můžeme do nich přidat mouku a vajíčko a vytvořit:
– bramborové placky, které opečeme na pánvi na trošce oleje nebo i nasucho
– taštičky z bramborového těsta; ty můžeme naplnit libovolnou náplní a uvařit ve vroucí vodě

ÚT 17/9
17:00-20:00
Závitky – dolmades, holubci, golubki, sarma… stejný princip, různé vychytávky v receptech jednotlivých kuchyní. Uvaříme si romské holoubky/holubky a polské gołąbki.
Registrujte si místo na antonova@spolekvesna.cz

Recepty
HOLUBKY/HOLOUBKY PODLE JANY FEDÁKOVÉ
Hlávku zelí chvilku povaříme v horké vodě, necháme trochu vychladnout, rozebereme na jednotlivé listy, ze kterých vykrojíme tvrdou část.
Listy plníme připravenou masovou směs, vytvoříme větší závitky.
Na dno hlubšího plechu nebo zapékací nádoby dáme pokrájené zbytky zelí, posypeme je vegetou, zalijeme trochou vody a pokapame olejem.
Na tuto vrstvu vyskládáme holoubky, na ně rozvrstvíme lečo ze sklenice.
Pečeme hodinu až hodinu a půl, před koncem nahoru položíme plátky sýra a necháme roztavit.
Na talíř položíme holoubky, přidáme směs zelí, polijeme vypečenou šťávou. Podáváme s vařenými bramborami, bramborovou kaší, chlebem nebo knedlíkem.
Náplň
0,5 kg až 1 kg mletého vepřového masa
vařená rýže
najemno nakrájená cibule
2 vejce
rajčatový protlak
podle chuti sušený nebo čerstvý česnek, sůl, pepř, majoránka, vegeta
všechny ingredience důkladně promícháme, směsí plníme zelné listy

GOŁĄBKI PODLE JACKA SŁEWCZUKA
Nejlépe mladou a čerstvou kapustu rozebere na jednotlivé listy (nemusíme ji spařit).
Listy naplníme připravenou směsí. Závitky prudce osmažíme na pánvi s trochou sladké papriky.
Do zapékací nádoby dáme nahrubo nakrájené 2 cibule a 2 zelené papriky, přidáme zbývající listy kapusty. Na tuto vrstvu naskládáme gołąbki, přidáme rajčatový protlak (passatu).
Pečeme hodinu až hodinu a půl.
Gołąbki vytáhneme a odložíme stranou. Zeleninou směs s výpekem rozmixujeme, přidáme vodu (mléko, smetanu), ve které jsme rozmíchali trochu mouky. Omáčku povaříme.
Na talíř naservírujeme gołąbki, polijeme omáčkou a podáváme s vařenými bramborami.
Tip: Pokud se vám nedaří gołąbki pořádně zavinout, převažte je nití nebo upevněte párátkem.
Bezmasá náplň
Tofu rozmělníme najemno, smícháme s vychlazenou vařenou rýží a vařenou čočkou v poměru 1:1:1.
3 vejce
2 větší najemno nakrájené a osmažené cibule
majoránka, sůl, pepř, sladká paprika, uzená paprika

Recepty návštěvníků workshopu
HOLUBCY PODLE SVITLANY POLÁK
krátce povařené zelní listy
uvařená a vychladlá rýže
vařená vejce nasekaná nadrobno
nadrobno nasekaná a osmažená cibule a mrkev, paprika a rajče
Zelné listy naplníme, osmažíme na pánvi.
Vložíme do hrnce, zalijeme rajčatovým protlakem a povaříme zhruba deset minut.

ÚT 8/10
17:00-20:00 Vesna na talíři. Tentokrát pečené taštičky – pyrižky, šišbarak. Společně připravujeme podobná jídla odlišných kuchyní. Tentokrát vaří Mawia Najjar Dit Midani (Sýrie) a Svitlana Orlova (Ukrajina).
Příspěvek na suroviny 100 Kč.
přihlášky antonova@spolekvesna.cz

PYRIŽKY PODLE SVITLANY ORLOVA
750 g hladké mouky
60 g droždí
2 vejce 
200 ml mléka 
200 g másla 
80 g cukru (4 polévkové lžíce)
6 g soli (čajová lžička)

Nejprve vypracujeme těsto: zahřejeme část mléka, rozpustíme v něm droždí, přidáme cukr a trochu mouky. Rozmícháme dohladka, odložíme na teplé místo, na 10 až 15 minut, dokud se neobjeví bubliny.
Potom přilijeme zbytek mléka, rozpuštěné máslo, přidáme vejce, promícháme a postupně přidáváme prosátou mouku. 
Vypracujeme těsto a necháme kynout na teplém místě. Těsto by mělo přibližně zdvojnásobit svůj objem.

Náplň
1. Rozmačkáme vařené brambory, necháme zchladnout. Zpěníme cibuli, přidáme sůl a pepř. Do bramborové kaše přidáme osmaženou cibulku, sůl a pepř podle chuti.
2. Vařená vejce rozkrájíme nadrobno, přidáme najemno nakrájenou jarní cibulku. 

Z těsta vytvoříme placičky, vložíme náplň, uzavřeme a vytvarujeme šišky nebo jiné tvary.
Potřeme žloutkem, vejcem nebo mlékem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů dozlatova.


ŠIŠBARAK PODLE MAWIE NAJJAR DIT MIDANI

Těsto
2 sklenice hladké mouky 
1 sklenice teplé vody 
špetka soli 
trochu másla a oleje 
Z uvedených surovin vytvoříme hladké a pevné těsto, které necháme odpočinout pod utěrkou. Poté těsto vyválíme na tenký plát a pomocí skleničky nebo vykrajovátka vykrojíme kolečka. Ta naplníme připravenou náplní, přeložíme do tvaru taštiček a z těch vytvarujeme „tortellini“.

Náplň
Najemno nakrájená cibule
Mleté hovězí maso 
Sůl a pepř podle chuti 
Cibuli a maso orestujeme, osolíme, opepříme a necháme směs podusit. Pokud jsou kousky masa příliš velké, směs ještě rozsekáme tyčovým mixérem. Necháme vychladnout.

Pečení
Hotové plněné těstoviny vložíme na chvíli do trouby rozehřáté na 180 °C. Nepečeme do hněda, ale jen do lehkého zlatavého odstínu – cílem je, aby těstoviny ztuhly a mírně se vysušily.

Jogurtová omáčka
0,5 kg jogurtu 
trochu vody 
sůl 
1 lžíce škrobu 
1 vejce 
Jogurt dáme do hrnce, přidáme trochu vody, sůl, škrob a vajíčko. Za stálého míchání zahříváme, dokud omáčka nezhoustne. Poté pomalu přiléváme horkou vodu tak, aby omáčka nebyla ani příliš hustá, ani řídká. Přidáme předem připravenou česnekovou směs. Do omáčky vložíme předpečené plněné těstoviny a několik minut vaříme na mírném ohni.

Česneková směs
hrst česneku 
olej 
najemno nasekaný koriandr 
Česnek osmahneme na oleji a přidáme nasekaný koriandr. Poté tuto směs vmícháme do jogurtové omáčky.

Šišbarak podáváme v hlubokém talíři nebo misce.

ČEKACÍ POLÉVKA
Aby účastníci nevyhládli při čekání na hotové pyrižky a šišbarak, uvařili jsme si polévku pod vedením Jacka Slewczuka:
Cibuli zpěníme na oleji, přidáme nakrájenou mrkev, papriky, česnek, zelené fazolky, brambory (a další, které máte po ruce), přidáme nové koření, bobkový list, sůl, pepř, uvaříme doměkka, dochutíme (pepř, paprika, vegeta…), zahustíme zásmažkou a zjemníme mlékem. Nakonec přidáme nasekaný čerstvý kopr.

ČT 14/11 v 17:00
Brambory nastrouháme… Naučíme se pokrmy ze strouhaných brambor: Placki ziemniaczane (dokonce i nasladko!) připraví Jacek Slewczuk (PL) a chrumkavou haruľu uvaří Jana Demelová (SK).
Přijďte nám prozradit svoje tipy a triky na nejlepší bramborák na světě!

HARUĽA PODLE JANY DEMELOVÉ

Zhruba 1 kg brambor nastrouháme půl na půl najemno i nahrubo. Osolíme, necháme chvilku odstát, slijeme vodu se škrobem.
Přidáme najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný nebo jemně nastrouhaný česnek, 2-3 vejce, na kostičky nakrájenou slaninu, majoránku, dosolíme.
Opékáme na směsi sádla a oleje na středním plameni dokřupava.

PLACKI ZIEMNIACZANE PODLE JACKA SLEWCUZKA

Zhruba 1 kg brambor nastrouháme nahrubo. Vodu se škrobem slijeme.
Přidáme nahrubo nakrájené nebo nastrouhané 2 velké cibule, 2 vejce, větší špetku soli a pepř. Podle potřeby zahustíme hladkou moukou. Důkladně promícháme a necháme 5-10 mintu odstát.
Smažíme na vyšší pánvi na větším množství oleje.

Podáváme nasladko s kysanou smetanou a cukrem nebo například s mysliveckou omáčkou:

Myslivecká omáčka
2 cibule
250 g žampionů
2 střední mrkve
2 čerstvé papriky
kyselé okurky
sójové kostky

Sójové kostky uvaříme ve vodě se solí, pepřem, bobkovým listem, novým kořením, česnekem (sušeným nebo čerstvým), sladkou paprikou.
Cibuli nakrájíme na plátky a osmažíme na oleji, podle chuti můžeme přidat česnek. Přidáme najemno nakrájené žampiony, na kousky nakrájenou čerstvou papriku, přidáme zcezené sójové kousky.
Dochutíme sladkou a uzenou paprikou, bobkovým listem, novým kořením, solí, pepřem, sušeným česnekem, případně vegetou.
Necháme podusit, pokud je šťávat příliš řídká, zahustíme trochou mouky rozmíchané ve vodě.

Omáčkou přelijeme hotové bramboráky.

SO 14/12
17:15-19:30 Nejlepší salát na Údolní! Sváteční jídla z brambor: sałatka ziemniaczana, šuba neboli sleď v kožichu – přijďte si pro inspiraci na vánoční jídlo. Vaří Jacek Slewczuk (PL) a Olga Kutsin (UA) – ale přidat se můžete i vy! Přineste vlastní speciální ingredienci, která dělá z vašeho salátu kulinární klenot!

SLEĎ V KOŽICHU NEBOLI ŠUBA PODLE OLGY KUTSIN

2ks 250 g sleď filety solené
8 velkých brambor
10 vajec
4 velké mrkve
2 velké červené řepy (vařené)
2ks 340 ml majonéza
3 ks velké cibule
ocet, sůl, pepř, cukr a olej na marinádu

Zvlášť uvaříme brambory, mrkev a řepu, necháme vychladnout. Natrouháme nahrubo do misek, zalijeme marinádou z octa, soli, pepře a oleje.
Uvaříme vejce, nasekáme nadrobno. Cibuli nakrájíme najemno, slanečka pokrájíme na menší kousky.
Do hlubší mísy klademe postupně po vrstvách slanečka, brambory, mrkev, cibuli a vejce, každou vrstvu pomažeme majonézou.
Nejlépe chutná uležený přes noc v ledničce.

SALATKA ZIEMNIACZANA PODLE JACKA SLEWCUZKA

6 větších brambor
3 mrkve
3 petržele (kořen i nať)
1 jablko
konzerva hrášku
4 vejce natvrzdo
4 kvašáky (ne naložené okurky)
1 větší pórek
citron
majonéza
hořcice, sůl, pepř, cukr

Uvařené brambory, mrkev a petržel nakrájíme najemno, přidáme nakrájené vejce, jablko, kvašáky, pórek (syrový, nakrájený najemno), přisypeme hrášek.
Osolíme, opepříme a dochutíme cukrem, citronem, majonézou, horčicí a zelenou petrželkou.

TIPY NÁVŠTĚVNÍKŮ
– místo kvašených nebo naložených okurek přidáme okurky čerstvé
– pokud zbudou vařené brambory, udělejte si z nich placičky (brambory, mouka, vejce, sůl, pepř, opečeme na oleji)

ZDOBENÍ PERNÍČKŮ S VALENTYNOU SYDORENKO
Součástí závěrečného setkání je i zdobení perníčků pro děti pod vedením Valentyny Sydorenko