Novinky

Půlhodina zbývá na koupi vstupenky v předprodeji na dnešní premiéru hry Petra Kolečka POKER FACE. Ve Vesně na Údolní ji odehraje v angličtině Czech Theater. Reprízy zítra 4. 12. a příští sobotu a neděli 10. a 11. 12. czechtheater.cz/poker-faceSrdečně zveme! See MoreSee Less
View on Facebook
<3 x milion!Včera se v bývalém klášteře voršilek na Josefské setkaly obyvatelky s dobrovolnicemi, které ubytování na jaře budovaly – chodily malovat, uklízet, montovat nábytek… Některé ženy se setkávají průběžně, pro jiné to bylo setkání po mnoha měsících.Byl to veselý, ale zároveň velmi dojemný večer s tím nejlepším koncem – pojídáním vynikajících varenyků. Děkujeme ukrajinským ženám za"majsterňu" (workshop) i recept. Zkusíme si varenyky uvařit i doma, ale jsme smířené s tím, že takhle dokonalý výsledek přichází až po letech cviku. S vařením rozhodně nekončíme, je to nejlepší způsob setkávání!<3 Díky Eva Eichlerova za svolání akce a hlavně za všechnu tu práci na jaře – bez tvé erudice a energie by se to nepovedlo!<3 Na fotkách chybí i Dana Burianová, která strávila obrovské množství času sháněním peněz a materiálu, jednáním s dárci a nákupy. <3 RECEPT NA VARENYKY S RŮZNÝMI NÁPLNĚMITěsto:Hladká mouka 1 kg + sůl + 5 lžic rostlinného oleje + postupně přiléváme horkou vodu. Vyhněteme pevné hladké vláčné těsto, méně tuhé než na nudle, zakryjeme, aby si udrželo teplotu.Náplně:JÁTROVÁ: játra smažená na cibulce + brambory s máslem šťouchané na kašiHOUBOVÁ I: houby /žampiony/ + cibulka + česnek + dojemna šťouchané brambory s máslem HOUBOVÁ II: Houby smažené na cibulce se smetanouMASOVÁ vepřové maso na malé kousíčky osmažené na cibulce +štouchané brambory s máslem ZELNÁ: čerstvé zelí nakrájené na proužky, spařené horkou vodou a osmažené na cibulce na olejiTěsto vyválíme natenko, vykrojíme kolečka, doprostřed náplň, umačkat okraje.Okraje zdobit vidličkou nebo ručně – zdobné tvarování vlnkami. Do vroucí, velmi silně osolené vody vložit varenyky, zamíchat, až vyplavou na povrch, tak ještě asi 1 minutu vařit.Vyjmeme, okapeme a omastíme máslem nebo cibulkou na másle, aby se neslepily.Zapsáno na základě společného vaření českých a ukrajinských žen v bývalém klášteře voršilek na Josefské 1 v Brně, 1. 12. 2022 See MoreSee Less
View on Facebook
12.12. 2022 ve 20.00 bude v Brně na Údolní 10 česká premiéra ukrajinského dokumentárního filmu Mariupol. Neztracená naděje. Film je dokumentárním svědectvím obyčejných lidí, kteří se stali svědky války. Pět občanů, kteří žili v ukrajinském městě Mariupol během prvního měsíce ruské invaze, vypráví, co viděli a cítili. Jedna žena ztratila syna, druhá žena porodila, a všichni hrdinové přežili peklo, ktere si lze těžko představit, v divácích však toto civilní vyprávění vyvolává velmi silné emoce. Prostřednictvím filmu se do situace obyvatel Mariupolu vcítili diváci po celém světe, v 45 městech podobných Mariupolu. Teď je řada na České republice, projekce se uskuteční v Brně: ve městě stejně velkém jako Mariupo – 400 tisíc obyvatel. Podívejte na válku očima obyčejných lidí, stejných jako Brňané. Promítání se uskuteční v Ženském vzdělávacím ústavu Brno (VESNA), Údolní 10, Brno, 12 prosince 2022 ve 20:00.Filmový štábNámět – Tala PrystajeckaRežie – Maks LitvinovRozhovory – Natalia KružilinaKamera – Jurij SmetaninProducenti — Organizace ukrajinských producentů (OUP), Volodymyr Boroďanskyj, Iryna Plachotnjuk See MoreSee Less
View on Facebook
<3 Dnes se v našich konverzačních klubech bude mluvit o světových památkách UNESCO a o víně. Začátky v 16:00 a v 18:00 na Údolní 10. <3 A tady už je program na prosinecПрограма розмовних клубів “Весни”, грудень 2022, Vesna, Údolní 10 / spolekvesna.cz/udolni10/konverzacni-kluby/ČTVRTEK 1.12. 16:00 Den s dětmi v Brně (moderuje Jana Bušová)16:00 День з дітьми в Брно (модерує Яна Бушова)spolekvesna.reservio.com/events/6a0ba946-f05a-473f-923d-fcd7fac83d2c/18:00 Od prvního počítače k dnešku (moderuje Vendula Prášková)18:00 Комп’ютери: від найпершого до сьогоднішнього (модерує Вендула Прашкова)spolekvesna.reservio.com/events/f08546e2-c391-40fe-8b4e-8fb27c22ad68/ÚTERÝ 6. 12. 16:00 Česká a ukrajinská jména (moderuje Tomáš Erhart)16:00 Чеські та українські імена (модерує Томаш Ергарт)spolekvesna.reservio.com/events/bfbd3acb-0713-407d-9a38-32d50be1008b/18:00 V knihovně a knihkupectví (moderuje Tereza Holzerová)18:00 У бібліотеці та книгарні (модерує Тереза ​​Хользерова)spolekvesna.reservio.com/events/55ce9b5b-ad34-4ac9-84e0-02b8439b1aff/ČTVRTEK 8. 12.16:00 Příroda a okolí Brna (moderuje Tereza Metyšová)16:00 Природа у Брно та навкруги (модерує Тереза ​​Метишова)spolekvesna.reservio.com/events/b7f517d5-79a2-4de2-8c5e-8babcb9fa716/18:00 Globální oteplování (moderuje Vendula Prášková)18:00 Глобальне потепління (модерує Вендула Прашкова)spolekvesna.reservio.com/events/23335e87-4e23-450e-914e-555c0b259da4/ÚTERÝ 13. 12. 16:00 Cesta kávy (moderuje Barbora Trčková)16:00 Кавова подорож (модерує Барбора Трчкова)spolekvesna.reservio.com/events/634ec7c6-c081-408f-bcc6-70784f5b162f/18:00 Česko před 100 lety (moderuje Vendula Prášková)18:00 Чехія 100 років тому (модерує Вендула Прашкова) spolekvesna.reservio.com/events/77693d2f-0cea-4be7-9172-3ef6ead70702/ČTVRTEK 15. 12. 16:00 Kultura v Brně (moderuje Jana Bušová)16:00 Культурне життя Брно (модерує Яна Бушова)spolekvesna.reservio.com/events/98e443d4-0b87-468b-845b-1c3a6617f042/18:00 Historie a proměny oslavy Vánoc (moderuje Barbora Trčková)18:00 Icторія та трансформації святкування Різдва (модерує Барбора Трчкова)spolekvesna.reservio.com/events/cfddb686-d181-4cc7-9269-dd8e4725d814/ÚTERÝ 20. 12.16:00 Nakupování bez obalu (moderuje Eliška Prokopová) 16:00 покупки без упаковки (модерує Елішка Прокопова)spolekvesna.reservio.com/events/ba758760-2c75-4d88-88be-cefb4c7d2709/ 18:00 Vánoční zvyky a tradice (moderuje Doris Hanusová)18:00 Різдвяні звичаї та традиції (модерує Доріс Ганусова)spolekvesna.reservio.com/events/9387f4ff-5480-4db2-b7cf-db22840eca43/ See MoreSee Less

Адреса

Гусова 18а, Брно
Він відкритий по четвергах та неділях з 13:00 до 17:00

Údolní 10
музичні та танцювальні гуртки для дітей, міський табір