Workshopy pojaté jako společné vaření jídel, která jsou v různých kulturách podobná, třebaže se jinak jmenují.
Vaření bude doprovázet i představení jednotlivých kuchyní, stravovacích zvyklostí, kulturních
specifik, případně proměna stravování po příchodu do Česka, diskuse o rodinných stravovacích
zvláštnostech, ale i o starostech, které život přináší atd. Zveřejňujeme i recepty na jednotlivá jídla.
Registrujte se prosím na aktivity@spolekvesna.cz
Dobrou chuť!

2025
PO 1/12
17.00–19.00 Vesna na talíři: Vánoční pečení
BRITSKÉ VÁNOČNÍ VĚNEČKY Z CORNFLAKES PODLE ELSIE LAKE

75 g másla
280 g marshmallows
180 g kukuřičných cereálií (cornflakes)
zelené potravinářské barvivo
cukrové perličky, vločky a další zdobení
Ve velké pánvi nebo hrnci pomalu rozehřejte máslo. Jakmile je úplně rozpuštěné, přidejte marshmallows a míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Přidejte zelené barvivo a dobře promíchejte. Nasypte cornflakes a opatrně promíchejte, aby se rovnoměrně obalily. Ruce si potřete máslem a z ještě teplé směsi tvarujte malé věnečky. Ozdobte je cukrovými perličkami, vločkami nebo jiným zdobením podle vlastní fantazie. Nechte zcela vychladnout.
ITALSKÉ AMARETTI PODLE SARY DEPLANO

300 g mandlí
240 g moučkového cukru
50 g třtinového cukru krupice
10 g prášku do pečiva
150 g hladké mouky (typ 00)
2 vejce
mandlový extrakt (volitelně)
Sardinská amaretti se tradičně připravují z mandlí nasucho opražených ve slupce, zatímco na severu Itálie se používají mandle blanšírované.
Mandle pomelte najemno (nebo použijte již namleté). Pomleté mandle smíchejte s moučkovým cukrem. Přidejte prášek do pečiva a hladkou mouku, poté i vejce a případně mandlový extrakt. Vše promíchejte, aby vzniklo měkké těsto. Nechte jej hodinu odležet v lednici. Po vychlazení odebírejte malé kousky těsta (menší než vlašský ořech), tvarujte kuličky a obalte je v třtinovém cukru. Vrch můžete ozdobit celou mandlí. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 15 minut, dokud lehce nezezlátnou.






ÚT 18/11
17.00–19.00 Vesna na talíři: bryndza / brânză
Slovenská bryndza se setkala s moldavskou brânză v jedné kuchyni. Slovenské bryndzové halušky v tradiční i moderní verzi uvařila Mária Pšenková, a moldavské plăcinte moldovenești, plněné na vícero způsobů, připravila Diana Bodorin.
MOLDAVSKÉ PLACINTE PODLE DIANY BODORIN

1. Placinty s brynzou (Placinte cu brânză)
na 12 kusů
500 g máslového listového těsta
400g ovčí branzy (ovčí balkánský sýr)
1 vejce
kopr (volitelně)
vejce na potření
Předehřejte troubu na 190–200 °C. Připravte náplň: brynzu nastrouhejte, smíchejte s vejcem a případně nasekaným koprem. Těsto vyválejte a nakrájejte na obdélníky o velikosti asi 10 × 15 cm. Doprostřed každého obdélníku dejte 1–1,5 lžíce náplně. Několikrát těsto přehněte do tvaru trojúhelníku a okraje pečlivě přitiskněte. Potřete rozšlehaným vejcem. Pečte 20–25 minut dozlatova.
2. Placinty s jablky (Placinte cu mere)
na 12 kusů
500 g máslového listového těsta
6 jablek
3 polévkové lžíce cukru
skořice
30 g másla
Jablka oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Poduste je 5–7 minut s máslem, cukrem a skořicí. Nechte náplň vychladnout. Těsto nakrájejte na obdélníky o velikosti 10 × 15 cm. Doprostřed dejte 1–2 lžíce jablečné náplně, těsto přehněte a okraje uzavřete. Potřete rozšlehaným vejcem. Pečte 20–25 minut dozlatova.
SLOVENSKÉ BRYNDZOVÉ HALUŠKY PODLE MÁRIE PŠENKOVÉ

1 kg brambor (typ B nebo C)
250 g hladké mouky
2 vejce
1 čajová lžičky soli
300 g brynzy
100 g uzené slaniny
200 g zakysané smetany
Nejdříve si připravíme slaninku – nakrájíme ji nadrobno a vyškvaříme. Vyškvařené sádlo slijeme bokem a slaninku necháme samostatně, aby zůstala křupavá. Brambory nastrouháme najemno, necháme chvíli odstát a slijeme vodu. Přidáme vejce a postupně mouku – tolik, aby těsto z vařečky padalo ve velkých kouscích. Jestli necháte těsto déle stát, bude potřeba přidat další mouku. Do vroucí vody odkrajujeme nožem z dřevěného prkénka jednotlivé halušky, jednodušší je ale použít speciální sítko na halušky. Počkáme, až halušky vyplavou na povrch, trvá to jen chvilku. Halušky vybereme z vody sítkem nebo děrovanou naběračkou. K horkým haluškám přidáme brynzu a dobře promícháme – teplem se brynza rozpustí a vytvoří krémovou strukturu. Na talíř dáme porci halušek, na ně kopeček zakysané smetany, posypeme slaninkou a podle chuti polijeme vyškvařeným sádlem. Můžeme přidat pažitku a pro vegetariánskou variantu nahradit slaninku smaženou cibulí.









ÚT 21/10
17.00–19.00 Vesna na talíři: Bez lepku
Tentokrát se v kuchyni Vesny pustíme do vaření dvou chutných jídel, která mají jedno společné – obejdou se bez lepku. Čeká nás společná příprava, praktické tipy a samozřejmě ochutnávka. Přijďte načerpat inspiraci a vyzkoušet si, že bezlepková kuchyně může být hravá a chutná!
KOLUMBIJSKÉ PANDEBONO (SÝROVÉ BOCHÁNKY) PODLE LINY SUAREZ

85 g tapiokového škrobu (někdy taky jako tapioková mouka nebo škrob z manioku)
30 g kukuřičné mouky Harina (prodáva se předvařená, nejlépe značka PAN v žlutém sáčku)
225 g tučného tvarohu (ne z vaničky)
300 g fety nebo balkánského sýru
1 velké vejce
(jahodový džem)
Troubu předhřejte na 200 °C. V kuchyňském robotu nebo ručně smíchejte sýr, tvaroh, škrob a kukuřicnou mouku. Pomalu přidávejte vejce. Směs rozdělte na 12 stejně velkých porcí a tvarujte z nich kuličky. Do středu můžete přidat lžičku jahodového džemu a dobře uzavřít. Pečte 15 až 20 minut (dozlatova). Podávejte teplé.
Jestli máte čas, můžete nechat kuličky před pečením na 15 minut odstát v lednici. Kuličky nemusíte péct hned a můžete je neupečné uchovávat v lednici. V Kolumbii se pandebono většinou jí na snídani.
UKRAJINSKÉ GREČANKI/HREČANYKY PODLE ANNY SIKORSKÉ

1 kg mleté maso (např. kuřecí)
0,5 kg pohanky (ne lámanky)
6 cibulí
6 mrkví
6 vejcí
1 zakysaná smetana
1 rajčatová omáčka (nebo passata)
sůl, koření na mleté maso, olej na smažení
Pohanku uvaříme v mikrovlnce, v rýžovaru nebo na sporáku: na jeden díl pohanky dva díly vody a trochu soli, 10 minut vařit, 10 minut nechat odpočívat.
Cibuli nastrouháme nahrubo, mrkev najemno. Dohromady osmažíme na oleji na pánvi a necháme vychladnout.
Maso, osmaženou mrkev a cibuli a pohanku smícháme, přidáme vejce a mícháme. Aby se do směsi dostal vzduch, směs nabereme rukou a „pleskneme“ zpátky – grečanki tak budou více nadýchané.
Připravíme si mísu s vodou, pravidelně namáčíme ruce a tvoříme malé placičky. Ty pokládáme na plech a pečeme na 200 °C dozlatova. Můžeme je i osmažit na pánvi. Upečené grečanki zalejeme rajčatovou omáčkou smíchanou se zakysanou smetanou a zapečeme.
Tip: Víte, že zelenou pohanku můžete nechat naklíčit?






ÚT 23/9
17.00–19.00 Vesna na talíři: Co je kulaté, to je dobré!
Pod vedením Jacka Ślewczuka jsme připravili tradiční polské pączki serowe /pančki serove/ polské tvarohové koblížky, které krásně voní a rozplývají se na jazyku. Mihaela Burda-Stoican představila šťavnaté chiftele /kiftele/, rumunské masové kuličky, plné domácí chuti a vůní.
POLSKÉ PĄCZKI SEROWE (TVAROHOVÉ KOBLÍŽKY) PODLE JACKA ŚLEWCZUKA

250 g tvarohu (ne z vaničky)
2 žloutky
1/3 hrnku cukru krupice
1 PL vanilkového cukru
100 g zakysané smetany
1,5 čajové lžičky jedlé sody
250 g hladké mouky
1 l oleje na smažení
moučkový cukr na obalení
Tvaroh rozmačkejte vidličkou. Přidejte žloutky, cukr a vanilkový cukr, dobře promíchejte.
Zakysanou smetanu smíchejte se sodou a vmíchejte k tvarohové směsi.
Přisypte mouku a vypracujte hladké těsto.
Na pomoučeném vále z těsta tvarujte kuličky velikosti vlašského ořechu.
Smažte je v rozehřátém oleji (cca 180 °C) dozlatova.
Hotové kuličky nechte okapat na papírové utěrce a ještě teplé obalte v moučkovém cukru.
RUMUNSKÉ CHIFTELE PODLE MIHAELY BURDA-STOICAN

Masové kuličky:
0,5 kg mletého masa (mix hovězího, vepřového, krůtího…)
1 malá cibule
2 stroužky česneku
1 vejce
čerstvá petržel
sůl, černý pepř, paprika, sušený tymián
trochu mouky na obalení
olej na smažení
Omáčka:
0,5 l rajčatového protlaku
1 malá cibule
2 stroužky česneku
olivový olej
bobkový list
sůl, cukr, ocet
Připravíme si starší bílý chléb (bagetu), který necháme v misce nasáknout vodou. Poté ho rozdrobíme najemno.
Najemno nakrájíme cibuli, čerstvou petržel, česnek prolisujeme.
Chléb, cibuli, česnek a petržel smícháme s mletým masem a vajíčkem. Okořeníme černým pepřem, mletou paprikou a sušeným tymiánem. Osolíme.
Ze směsi tvarujeme navlhčenýma rukama kuličky, které obalíme v hladké mouce (na povrchu vytvoří jemnou vrstvičku, která je chutná a nelepí se). Kuličky smažíme na pánvi, alespoň do poloviny ponořené v oleji. Jakmile jsou ze spodní strany zlaté, otočíme a pokračujeme stejně na druhé straně.
Mezitím si připravíme omáčku: Na olivovém oleji krátce osmahneme nadrobno nakrájený česnek (asi půl minuty, aby nezhořkl). Přidáme rajčatový protlak (případně trochu vody), bobkový list, sůl. Do omáčky vložíme osmažené kuličky, krátce povaříme, dochutíme cukrem a octem, případně dosolíme.






ÚT 19/8
17.00–19.00 Vesna na talíři: Slané pečivo
Vesna na talíři zve na voňavé setkání s plněným pečivem – skvělou volbou na svačinu i oběd. Naučíte se připravit jednoduché a chutné varianty, které potěší nejen doma, ale i na cestách. Společné pečení, ochutnávání i sdílení receptů.
SLOVENSKÉ PAGÁČE PODLE VLASTY SEČKOVÉ

350 g hladkej múky
20 g kvasníc
200 ml vlažného mlieka
50 g masti (sádla)
1–2 čajové lyžičky soli (podľa toho, ako máme radi slané)
250 g oškvarkov vajce/ bielok na potretie
Do misy dáme múku, rozdrobené kvasnice, vlažné mlieko, sol, velmi zběžně rukou spracujeme, hrudky nevadia. Potom pridame masť (sádlo) a vypracujeme relativne hladké cesto, trvá to krátko. Cesto zakryjeme, a kým kysne, nasekáme si veľkým nožom oškvarky nadrobno (aby boli ako hrubý piesok/strúhanka, občasný väčší kúsok nevadí).
Podkysnuté cesto rozvaľkáme do tvaru štvorca. Cesto sa vďaka vysokému obsahu tuku lepí iba máličko, je však vhodné jemne pomastiť pracovnú dosku a valček – podsypávanie múkou je tiez možnosť, ale cesto by zbytočne bolo kvôli pridanej múke tvrdšie.
Rozvaľkané cesto posypeme nasekanými oškvarkami. Poskladáme na tretiny, tým nám vznikne pás, ktory zase poskládáme na tretiny. Vznikne „kocka“, ktorú necháme 15 min odpočinúť zakrytú. Potom znova rozvaľkáme a poskladáme. Zas necháme odpočinúť.
Cesto naposledy rozvaľkáme na cca 2cm hrúbku a vykrajujeme pagáče väčším vykrajovátkom alebo hrnčekom. Zvyšné cesto po vykrajovaní opatrne zmačkáme k sebe, nehnetieme, aby sa nestratilo lístkovanie a znova vykrojíme. Druhé a tretie výkrojky nie sú tak pekné, ale chutia rovnako výborne.
Vrch pagáčov natrieme vajcom a v predhriatej trúbe pečieme pri 190°C 20 minút (horný a dolný ohrev BEZ horkovzduchu). Konzumovať môžeme hneď, ako sa prestaneme báť popálenia.
BRITSKÉ CHEESE SCONES PODLE LEA A PETRY WILLIAMS

Ingredience:
225 g samokypřící mouky – lze nahradit 220 g hladké mouky, 6 g prášku do pečiva a 2 g soli
1 lžička sušené hořčice (nebo trocha anglické horčice)
¼ lžičky soli
špetka kajenského pepře
1 lžička kypřicího prášku
55 g másla (studeného)
100 g jemně strouhaného sýra
1 velké vejce
100 ml mléka
Postup:
Předehřejte troubu na 220 °C (horní a dolní ohřev) nebo 190 °C (horkovzduch). Lehce vymažte plech nebo použijte papír na pečení.
V míse smíchejte mouku, hořčici, sůl, kajenský pepř a kypřicí prášek, přidejte nastrouhaný sýr (malou část sýra si odložte). Prsty směs zpracujte na drobenku. Přidejte máslo nakrájené na kostičky a nožem těsto „rozsekejte“.
V odměrné nádobě rozšlehejte vejce a dolijte mlékem do celkového množství 120 ml. Odložte 1 lžíci stranou. Tekutou směs přilijte postupně k sypkým ingrediencím a nožem zlehka vypracujte měkké těsto. (Používejte nůž, při zpracování rukama by bylo těsto příliš hutné a těžké.)
Na ploše poprášené moukou vyválejte těsto na tloušťku asi 1,5 cm a vykrajovátkem s vlnitým okrajem vykrájejte kolečka. Vykrajovátko tlačte rovně dolů bez kroucení – jen tak správně vyběhnou.
Pokud máte čas, nechte vykrojené skones 10 minut vychladit v lednici před pečením – lépe drží tvar. Přeneste na plech a na povrchu potřete zbytkem směsi vejce a mléka, posypte strouhaným sýrem. Pečte 10–12 minut dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce.





ÚT 22/7/2025
17.00–19.00 Studené polévky
Vesna na talíři tentokrát nabídne osvěžení v podobě studených polévek. Přijďte si vyzkoušet jednoduché letní recepty. Těšit se můžete na společné vaření, ochutnávání i inspiraci do horkých dnů.
POLSKÝ CHŁODNIK PODLE JACKA ŚLEWCZUKA
Ingredience (4 porce):
500 g vařené řepy
0,5 okurky
1 svazek ředkviček
750 ml kysaného podmáslí
70 g bílého jogurtu
Trochu kopru a pažitky (cca 1/4 svazku od každého)
2 vejce
Sůl, pepř dle chuti
Postup:
Řepu, okurku a ředkvičky nastrouhejte nahrubo. Kopr a pažitku nakrájejte nadrobno.
Vše dejte do větší mísy, přidejte podmáslí, jogurt, osolte a opepřete podle chuti. Promíchejte a dejte chladit do lednice alespoň na několik hodin, ideálně přes noc.
Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Podávejte vychlazené, s vejci navrchu.
BULHARSKÝ TARATOR PODLE TODORA TODOROVA
Ingredience (4 porce):
2 okurky (cca 300 g)
500 g řeckého jogurtu
25 g česneku (cca 5–6 stroužků)
20 g soli (doporučujeme dochutit opatrně)
30–50 ml extra panenského olivového oleje
20 g kopru
30–40 g vlašských ořechů
200 ml pitné vody nebo jemné minerálky
Postup:
Okurky nastrouhejte nebo nakrájejte na malé kousky. Přidejte k nim sůl, nasekaný kopr a prolisovaný česnek.
V jiné míse rozmíchejte jogurt s vodou, pak ho přidejte k okurkám. Dobře promíchejte a dejte vychladit.
Při podávání posypte nasekanými vlašskými ořechy, případně přidejte ještě trochu čerstvého kopru a zakápněte olivovým olejem podle chuti.




ST 25/6/2025
Svátek má Vesna: Jacek Slewczuk (PL) vaří vegetariánský guláš



2024
22/8/2024
17:00–20:00 Vesna na talíři
Naučte se vařit podobná jídla z různých kuchyní – pierogy: Jacek Slewczuk (PL), romský pišot: Jana Fedáková (CZ), varenyky: Svitlana Fedorenko (UA)
Recepty
PIŠOT PODLE JANY FEDÁKOVÉ
Z 1 kg polohrubé mouky, studené vody a soli vytvoříme hladké, pevné a pružné těsto, které hned zpracujeme. vyválíme tenký plát, z něj vykrajujeme kolečka, do nich hned vkládáme náplň.
Vytvořené taštičky vkládáme do vroucí osolené vody, jakmile vyplavou, jsou hotové.
V míse smícháme tavený sýr se zakysanou smetanou, osmaženou cibulkou a pažitkou, ve směsi obalíme uvařený pišot.
Můžeme dozdobit osmaženou, na drobné kousky nakrájenou slaninou a pažitkou.
Náplň z brambor a taveného sýra
Horké uvařené brambory rozmačkáme na kaši, do ní přidáme nadrobno nakrájenou syrovou cibuli, smetanový tavený sýr, sůl a pepř.
PIEROGY PODLE JACKA SLEWCZUKA
1 kg hladké mouky smícháme se 4 vejci, 100 g másla, zalijeme ½ l vařící vody, přidáme sůl a opatrně vypracujeme hladké a pružné těsto, které necháme půl hodiny odpočinout pod fólií nebo utěrkou při pokojové teplotě.
Potom vyválíme plát, z něj vykrajujeme kolečka, která plníme náplní.
Vkládáme do vroucí vody, vaříme, dokud nevyplavou.
Náplň z brambor a tvarohu
Uvařené vystydlé brambory rozmačkáme na kaši smícháme v poměru 2 :1 s tučným tvarohem, vmícháme vystydlou cibuli, kterou jsme předtím na jemno pokrájeli a pomalu podusili na másle. Přidáme sůl a hodně pepře.
Náplň z kysaného zelí a hub
Na másle pomalu podusíme tři najemno nakrájené velké cibule, přidáme 0,5 kg nahrubo nakrájených žampionů a balíček nakrájeného kysaného zelí.
VARENYKY PODLE SVITLANY FEDORENKO
1 kg hladké mouky smícháme s vajíčkem, solí a horkou vodou, vypracujeme hladké a pružné těsto, které necháme při pokojové teplotě odpočinou nejméně 15 minut.
Z těsta vytvoříme dlouhý válec, který nakrájíme na dílky. Ty pak rozválíme do tvaru kolečka asi 8-10 cm, na ně klademe náplň.
Naplněné varenyky vkládáme do vroucí vody, trochu je zamícháme, aby se nepřilepily. Počkáme, až vyplavou, poté vaříme 2-3 minuty. Varenyky vkládáme do mísy se lžící másla, při podávání můžeme přidat kysanou smetanu.
Náplň houbová
3 velké, nadrobno nakrájené cibule podusíme na másle, přidáme nakrájené žampiony, osolíme, opepříme. Smícháme s uvařenými a rozšťouchanými bramborami.
Náplň z čerstvého zelí
Bílé zelí nakrájíme na drobné nudličky a pomalu dusíme hodinu (klidně i tři hodiny). Přidáme rajčatový protlak, sůl, pepř, opět podusíme a necháme vychladnout.
Tipy našich kuchařek a kuchařů
Když nám zbudou vařené brambory (i s tvarohem nebo taveným sýrem), můžeme do nich přidat mouku a vajíčko a vytvořit:
– bramborové placky, které opečeme na pánvi na trošce oleje nebo i nasucho
– taštičky z bramborového těsta; ty můžeme naplnit libovolnou náplní a uvařit ve vroucí vodě









ÚT 17/9/2024
17:00-20:00
Závitky – dolmades, holubci, golubki, sarma… stejný princip, různé vychytávky v receptech jednotlivých kuchyní. Uvaříme si romské holoubky/holubky a polské gołąbki.
Registrujte si místo na antonova@spolekvesna.cz
Recepty
HOLUBKY/HOLOUBKY PODLE JANY FEDÁKOVÉ
Hlávku zelí chvilku povaříme v horké vodě, necháme trochu vychladnout, rozebereme na jednotlivé listy, ze kterých vykrojíme tvrdou část.
Listy plníme připravenou masovou směs, vytvoříme větší závitky.
Na dno hlubšího plechu nebo zapékací nádoby dáme pokrájené zbytky zelí, posypeme je vegetou, zalijeme trochou vody a pokapame olejem.
Na tuto vrstvu vyskládáme holoubky, na ně rozvrstvíme lečo ze sklenice.
Pečeme hodinu až hodinu a půl, před koncem nahoru položíme plátky sýra a necháme roztavit.
Na talíř položíme holoubky, přidáme směs zelí, polijeme vypečenou šťávou. Podáváme s vařenými bramborami, bramborovou kaší, chlebem nebo knedlíkem.
Náplň
0,5 kg až 1 kg mletého vepřového masa
vařená rýže
najemno nakrájená cibule
2 vejce
rajčatový protlak
podle chuti sušený nebo čerstvý česnek, sůl, pepř, majoránka, vegeta
všechny ingredience důkladně promícháme, směsí plníme zelné listy
GOŁĄBKI PODLE JACKA SŁEWCZUKA
Nejlépe mladou a čerstvou kapustu rozebere na jednotlivé listy (nemusíme ji spařit).
Listy naplníme připravenou směsí. Závitky prudce osmažíme na pánvi s trochou sladké papriky.
Do zapékací nádoby dáme nahrubo nakrájené 2 cibule a 2 zelené papriky, přidáme zbývající listy kapusty. Na tuto vrstvu naskládáme gołąbki, přidáme rajčatový protlak (passatu).
Pečeme hodinu až hodinu a půl.
Gołąbki vytáhneme a odložíme stranou. Zeleninou směs s výpekem rozmixujeme, přidáme vodu (mléko, smetanu), ve které jsme rozmíchali trochu mouky. Omáčku povaříme.
Na talíř naservírujeme gołąbki, polijeme omáčkou a podáváme s vařenými bramborami.
Tip: Pokud se vám nedaří gołąbki pořádně zavinout, převažte je nití nebo upevněte párátkem.
Bezmasá náplň
Tofu rozmělníme najemno, smícháme s vychlazenou vařenou rýží a vařenou čočkou v poměru 1:1:1.
3 vejce
2 větší najemno nakrájené a osmažené cibule
majoránka, sůl, pepř, sladká paprika, uzená paprika
Recepty návštěvníků workshopu
HOLUBCY PODLE SVITLANY POLÁK
krátce povařené zelní listy
uvařená a vychladlá rýže
vařená vejce nasekaná nadrobno
nadrobno nasekaná a osmažená cibule a mrkev, paprika a rajče
Zelné listy naplníme, osmažíme na pánvi.
Vložíme do hrnce, zalijeme rajčatovým protlakem a povaříme zhruba deset minut.








ÚT 8/10/2024
17:00-20:00 Vesna na talíři. Tentokrát pečené taštičky – pyrižky, šišbarak. Společně připravujeme podobná jídla odlišných kuchyní. Tentokrát vaří Mawia Najjar Dit Midani (Sýrie) a Svitlana Orlova (Ukrajina).
Příspěvek na suroviny 100 Kč.
přihlášky antonova@spolekvesna.cz
PYRIŽKY PODLE SVITLANY ORLOVA
750 g hladké mouky
60 g droždí
2 vejce
200 ml mléka
200 g másla
80 g cukru (4 polévkové lžíce)
6 g soli (čajová lžička)
Nejprve vypracujeme těsto: zahřejeme část mléka, rozpustíme v něm droždí, přidáme cukr a trochu mouky. Rozmícháme dohladka, odložíme na teplé místo, na 10 až 15 minut, dokud se neobjeví bubliny.
Potom přilijeme zbytek mléka, rozpuštěné máslo, přidáme vejce, promícháme a postupně přidáváme prosátou mouku.
Vypracujeme těsto a necháme kynout na teplém místě. Těsto by mělo přibližně zdvojnásobit svůj objem.
Náplň
1. Rozmačkáme vařené brambory, necháme zchladnout. Zpěníme cibuli, přidáme sůl a pepř. Do bramborové kaše přidáme osmaženou cibulku, sůl a pepř podle chuti.
2. Vařená vejce rozkrájíme nadrobno, přidáme najemno nakrájenou jarní cibulku.
Z těsta vytvoříme placičky, vložíme náplň, uzavřeme a vytvarujeme šišky nebo jiné tvary.
Potřeme žloutkem, vejcem nebo mlékem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů dozlatova.
ŠIŠBARAK PODLE MAWIE NAJJAR DIT MIDANI
Těsto
2 sklenice hladké mouky
1 sklenice teplé vody
špetka soli
trochu másla a oleje
Z uvedených surovin vytvoříme hladké a pevné těsto, které necháme odpočinout pod utěrkou. Poté těsto vyválíme na tenký plát a pomocí skleničky nebo vykrajovátka vykrojíme kolečka. Ta naplníme připravenou náplní, přeložíme do tvaru taštiček a z těch vytvarujeme „tortellini“.
Náplň
Najemno nakrájená cibule
Mleté hovězí maso
Sůl a pepř podle chuti
Cibuli a maso orestujeme, osolíme, opepříme a necháme směs podusit. Pokud jsou kousky masa příliš velké, směs ještě rozsekáme tyčovým mixérem. Necháme vychladnout.
Pečení
Hotové plněné těstoviny vložíme na chvíli do trouby rozehřáté na 180 °C. Nepečeme do hněda, ale jen do lehkého zlatavého odstínu – cílem je, aby těstoviny ztuhly a mírně se vysušily.
Jogurtová omáčka
0,5 kg jogurtu
trochu vody
sůl
1 lžíce škrobu
1 vejce
Jogurt dáme do hrnce, přidáme trochu vody, sůl, škrob a vajíčko. Za stálého míchání zahříváme, dokud omáčka nezhoustne. Poté pomalu přiléváme horkou vodu tak, aby omáčka nebyla ani příliš hustá, ani řídká. Přidáme předem připravenou česnekovou směs. Do omáčky vložíme předpečené plněné těstoviny a několik minut vaříme na mírném ohni.
Česneková směs
hrst česneku
olej
najemno nasekaný koriandr
Česnek osmahneme na oleji a přidáme nasekaný koriandr. Poté tuto směs vmícháme do jogurtové omáčky.
Šišbarak podáváme v hlubokém talíři nebo misce.
ČEKACÍ POLÉVKA
Aby účastníci nevyhládli při čekání na hotové pyrižky a šišbarak, uvařili jsme si polévku pod vedením Jacka Slewczuka:
Cibuli zpěníme na oleji, přidáme nakrájenou mrkev, papriky, česnek, zelené fazolky, brambory (a další, které máte po ruce), přidáme nové koření, bobkový list, sůl, pepř, uvaříme doměkka, dochutíme (pepř, paprika, vegeta…), zahustíme zásmažkou a zjemníme mlékem. Nakonec přidáme nasekaný čerstvý kopr.




ČT 14/11/2024
v 17:00
Brambory nastrouháme… Naučíme se pokrmy ze strouhaných brambor: Placki ziemniaczane (dokonce i nasladko!) připraví Jacek Slewczuk (PL) a chrumkavou haruľu uvaří Jana Demelová (SK).
Přijďte nám prozradit svoje tipy a triky na nejlepší bramborák na světě!
HARUĽA PODLE JANY DEMELOVÉ
Zhruba 1 kg brambor nastrouháme půl na půl najemno i nahrubo. Osolíme, necháme chvilku odstát, slijeme vodu se škrobem.
Přidáme najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný nebo jemně nastrouhaný česnek, 2-3 vejce, na kostičky nakrájenou slaninu, majoránku, dosolíme.
Opékáme na směsi sádla a oleje na středním plameni dokřupava.
PLACKI ZIEMNIACZANE PODLE JACKA SLEWCUZKA
Zhruba 1 kg brambor nastrouháme nahrubo. Vodu se škrobem slijeme.
Přidáme nahrubo nakrájené nebo nastrouhané 2 velké cibule, 2 vejce, větší špetku soli a pepř. Podle potřeby zahustíme hladkou moukou. Důkladně promícháme a necháme 5-10 mintu odstát.
Smažíme na vyšší pánvi na větším množství oleje.
Podáváme nasladko s kysanou smetanou a cukrem nebo například s mysliveckou omáčkou:
Myslivecká omáčka
2 cibule
250 g žampionů
2 střední mrkve
2 čerstvé papriky
kyselé okurky
sójové kostky
Sójové kostky uvaříme ve vodě se solí, pepřem, bobkovým listem, novým kořením, česnekem (sušeným nebo čerstvým), sladkou paprikou.
Cibuli nakrájíme na plátky a osmažíme na oleji, podle chuti můžeme přidat česnek. Přidáme najemno nakrájené žampiony, na kousky nakrájenou čerstvou papriku, přidáme zcezené sójové kousky.
Dochutíme sladkou a uzenou paprikou, bobkovým listem, novým kořením, solí, pepřem, sušeným česnekem, případně vegetou.
Necháme podusit, pokud je šťávat příliš řídká, zahustíme trochou mouky rozmíchané ve vodě.
Omáčkou přelijeme hotové bramboráky.







SO 14/12/2024
17:15-19:30 Nejlepší salát na Údolní! Sváteční jídla z brambor: sałatka ziemniaczana, šuba neboli sleď v kožichu – přijďte si pro inspiraci na vánoční jídlo. Vaří Jacek Slewczuk (PL) a Olga Kutsin (UA) – ale přidat se můžete i vy! Přineste vlastní speciální ingredienci, která dělá z vašeho salátu kulinární klenot!
SLEĎ V KOŽICHU NEBOLI ŠUBA PODLE OLGY KUTSIN
2ks 250 g sleď filety solené
8 velkých brambor
10 vajec
4 velké mrkve
2 velké červené řepy (vařené)
2ks 340 ml majonéza
3 ks velké cibule
ocet, sůl, pepř, cukr a olej na marinádu
Zvlášť uvaříme brambory, mrkev a řepu, necháme vychladnout. Nastrouháme nahrubo do misek, zalijeme marinádou z octa, soli, pepře a oleje.
Uvaříme vejce, nasekáme nadrobno. Cibuli nakrájíme najemno, slanečka pokrájíme na menší kousky.
Do hlubší mísy klademe postupně po vrstvách slanečka, brambory, mrkev, cibuli a vejce, každou vrstvu pomažeme majonézou.
Nejlépe chutná uležený přes noc v ledničce.
SALATKA ZIEMNIACZANA PODLE JACKA SLEWCUZKA
6 větších brambor
3 mrkve
3 petržele (kořen i nať)
1 jablko
konzerva hrášku
4 vejce natvrzdo
4 kvašáky (ne naložené okurky)
1 větší pórek
citron
majonéza
hořcice, sůl, pepř, cukr
Uvařené brambory, mrkev a petržel nakrájíme najemno, přidáme nakrájené vejce, jablko, kvašáky, pórek (syrový, nakrájený najemno), přisypeme hrášek.
Osolíme, opepříme a dochutíme cukrem, citronem, majonézou, horčicí a zelenou petrželkou.
TIPY NÁVŠTĚVNÍKŮ
– místo kvašených nebo naložených okurek přidáme okurky čerstvé
– pokud zbudou vařené brambory, udělejte si z nich placičky (brambory, mouka, vejce, sůl, pepř, opečeme na oleji)
ZDOBENÍ PERNÍČKŮ S VALENTYNOU SYDORENKO
Součástí závěrečného setkání je i zdobení perníčků pro děti pod vedením Valentyny Sydorenko









