Informace a registrace na workshopy: Eva Kaličinská, kalicinska@spolekvesna.cz

Poezie Brna očima (nejen) cizinců
Projekt A celé město voní po kamenné růži, pojmenovaný podle verše Jana Skácela, navazuje na úspěšný projekt Můj život s Brnem, do kterého se v roce 2023 zapojily desítky „nových Brňanů a Brňanek“ různého původu. Cizinci sepsali krátké příběhy o svém vztahu k Brnu, na tyto texty reagovali další účastníci během série workshopů vedených brněnskými umělci.
První část projektu je zaměřena na literární tvorbu. Mnoho cizinců a cizinek žijících v Brně má zájem objevovat českou kulturu hlouběji, reagovat na ni a dokonce se na ní i podílet.
S oporou projektu Brno poetické (www.brnopoeticke.cz) a několika setkání s literáty chceme povzbudit jejich zájem o poezii spojenou s Brnem a případně i jejich vlastní tvůrčí ambice. Vyzýváme cizince žijící v Brně, aby sepsali krátké poetické útvary na téma “poezie Brna” – lyrická próza / báseň / haiku / variace na lidovou píseň. Záměrně jsme vybrali tento žánr, protože se lidí dotýká hlavně na emocionální úrovni. Cizinci se potýkají s jazykovou bariérou a když slovní zásoba nestačí, působí na nás poezie jako kondenzovaná forma jazyka.
Ve výtvarné části budou účastníci ilustrovat nově vzniklé literární útvary nebo již existující díla o Brně (Blatný, Kainar, Skácel, Mikulášek, Krchovský, Ohnisko…). Workshopy povedou brněnští umělci a umělkyně a pedagogové uměleckých škol, důraz bude kladen na různorodost technik a přístupů.
Workshopů se primárně zúčastní cizinci a cizinky žijící v Brně, ale i Češi a Češky, otevřené budou pro všechny generace. Workshopy tedy vytvoří prostor pro společnou interkulturní a mezigenerační tvorbu.

Malá recenze na královnu

Pro pokoj svědomí za odpuštění hříchů
a bez omítky
z režného jen zdiva
Eliška Rejčka vdova po dvou králích
na Starém Brně kostel postavila

Překrásný je to chrám
i hříchy byly krásné
však také vytesali v kružbu nad okna
milostnou růži kameníci
jak si to přála zbožná královna

A celé město voní po kamenné růži
trolejbus píseň o Elišce zpívá
řečené Rejčka
co na Starém Brně
od dávných lásek v kryptě odpočívá

Skácel, Jan: A znovu láska [1991], in: Básně II, ed. Jiří Opelík, Brno: Blok 1996

A celé město voní po kamenné růži
Literární a výtvarný projekt určený lidem žijícím v Brně, bez ohledu na původ či jazyk.
Zaslouží si Brno báseň ve vašem rodném jazyce?
Troufnete si na poezii v češtině?
Přidejte se k autorům a autorkám, které se zatím pokusily popsat Brno poetickými prostředky!
Svoje díla zasílejte na kalicinska@spolekvesna.cz

Zasíláte nám BÁSNĚ O BRNĚ! Děkujeme a těšíme se na další!

DUBEN
V Brně zas prší opravuji občas prší“  (František Listopad)

ČT 4/4
17:00 Workshop tvůrčího psaní s Petrem Michálkem, rektorem JAMU

KVĚTEN
Miláčku, Brno, ty mě neošidíš. (Zeno Kaprál)

ÚT 7/5 v 16:00 Animační workshop se Šimonem Křížem inspirovaný básní Zena Kaprála Směnárna: Miláčku, Brno, však tě neubude/ Počítám dobře, na dům souhlasíš. / Valéry střech z tvé pokladnice chudé, / krvavé kmenty čmýr, jsou zaschlé již. Půjde o formu ploškové animace a pixilace. Zájemci si můžou stáhnout aplikaci stop motion studio.
registrace: kalicinska@spolekvesna.cz

Videa z workshopu:

PO 20/5
16:00 Umění z půdy. Workshop s Ester Hotovou.
Vdechněme společně druhý život generickým krajinkám a anonymním portrétům! Srdečně vás zveme na workshop koláže ve jménu upcyklace. Revitalizujme společně zapomenuté a zašlé s využitím nového a nadbytečného. Dílna je vhodná i pro výtvarné začátečníky. Postačí nůžky, lepidlo a velká porce představivosti.
registrace: kalicinska@spolekvesna.cz